BLOG – Huib Broekhuis
Misverstand #1: Traineeships zijn het enige middel om jong talent aan te trekken
De titel van deze blog ‘Traineeships zijn het enige middel om jong talent aan te trekken” is een opvatting die nog steeds door veel organisaties wordt ondersteund.
Dat het een manier is mag duidelijk zijn. Een steeds groter groeiend aantal studenten besteedt het laatste gedeelte van hun studie aan het doen van stages, het bijwonen van introductieprogramma’s, seminars of academy’s van organisaties. Voor de studenten uiteraard met het doel om kennis te maken met de verschillende mogelijkheden en carrièreperspectieven die hen na hun studie worden geboden. En om uit te vinden bij welke organisatie zij uiteindelijk het beste passen en het meeste kunnen leren. Voor organisaties een mooie manier om hun potentiële nieuwe talenten te leren kennen.
Als ervaringsdeskundige heb ik gemerkt dat een traineeship in wat voor vorm dan ook, grote meerwaarde heeft voor een organisatie. Wel is het cruciaal voor organisaties om vooraf al te bepalen welk vervolg/aandacht ze geven aan het talent dat de organisatie is binnengestroomd.
Aandacht voor persoonlijke ontwikkeling
Het is van groot belang dat er een vervolgtraject aanwezig is, waarin peroonlijke ontwikkeling een belangrijk onderdeel is. Als dit niet aanwezig is, dan worden de jonge professionals ondergedompeld in een cultuur van een organisatie. Ze worden als het ware in het diepe gegooid en de sterksten drijven boven. Ook dat is een gedachte natuurlijk, maar ik geloof dat dit binnen een paar jaar kan leiden tot ontevredenheid of in het ergste geval burnout symptomen. Er ontstaan twijfels over de keuze die men toendertijd gemaakt heeft. Dit alles leidt tot minder functioneren en veel minder binding met de organisatie. Met aandacht voor persoonlijke ontwikkeling, zorg je ervoor dat de professionals echt in hun kracht komen te staan.
Mensen die in hun kracht staan, zijn sowieso betere en loyalere werknemers die voor een bedrijf meer opleveren. Een ontevreden werknemer zal nooit optimaal presteren. Een (ex) trainee niet in zijn kracht staat, zal nooit een optimale werknemer voor een bedrijf zijn.
Tevens merk ik dat bij jong talent het besef van de waarde van het maken van een goede keuze steeds groter wordt. Het belang van jong talent bij het maken van de juiste keuzes, jezelf kunnen handhaven binnen verschillende culturen, opkomen voor jezelf en weerbaar zijn wordt steeds duidelijker, ook voor henzelf. Deze generatie kiest niet alleen meer op basis van carrière vooruitzichten maar ook basis van leefcomfort.
Variatie en uitdaging
Persoonlijke ontwikkeling dus, maar ook flexibiliteit is voor deze generatie dan ook cruciaal. Als organisatie (ook zonder traineeship) kun je hier op inspelen en talent boeien en binden door variatie en uitdaging te bieden. Sta vooral open voor frisse ideeën en verandering. Denk bijvoorbeeld aan een combinatie van een kennismakingsprogramma, waarin je als organisatie de mogelijkheden voor persoonlijke ontwikkeling binnen het bedrijf benadrukt. Biedt ervaringen vanuit verschillende werkplekken aan, dit kan ook bestaan uit stages bij opdrachtgevers, samenwerkingspartners of klanten.
Talent zelf regie laten voeren over hun loopbaan op basis van hun intrinsieke motivatie en beleving. Naar mijn idee zal dit er zeker toe bijdragen dat de interesse van jong talent in een organisatie toeneemt en dat het uiteindelijke potentieel van dit talent door de organisatie ten volle benut zal worden.
Wil je inspiratie voor het opzetten van een kwalitatief talentprogramma? Wij helpen jouw organisatie graag verder met het opzetten van een talentprogramma
Vak expert
Huib Broekhuis
We ontwikkelen programma’s die altijd naadloos aansluiten, ook full digital.
Benieuwd of dit programma ook werkt voor jouw organisatie?
Bel mij dan gerust even op om van gedachten te wisselen.
We ontwikkelen programma’s die altijd naadloos aansluiten, ook full digital.
Huib Broekhuis
Neem gerust vrijblijvend contact op om van gedachten te wisselen.
Het opzetten van een succesvol talentprogramma is best lastig! Op deze pagina vind je allerlei info & tools om dat proces een stuk eenvoudiger én leuker te maken.