BLOG – Huib Broekhuis
Reis van een Multiplier deel II – de Accidental Diminisher
Deel II: De Accidental Diminisher
Vorig week verscheen deel I uit deze serie blogs waarin de vijf verschillende eigenschappen van Multipliers en Diminishers werden beschreven.
Maar naast de extreme vormen van ‘Diminishing’ en ‘Multiplying’ gedrag is gebleken dat veel leiders, zonder dat ze het doorhebben of het zo bedoelen, ‘Accidental Diminishers’ zijn. Deze vormen bevinden zich ergens op het continuüm van Diminishers en Multipliers.
Belangrijk daarbij is het om te beseffen dat deze leiders met de beste bedoelingen in hun werk en hun leidinggevende rol staan, maar door hun gedrag een behoorlijk destructieve uitwerking hebben op de productiviteit van hun mensen.
Liz Wiseman onderscheidt de volgende zes typen Accidental Diminishers:
De Idea Guy
Deze persoon spuit het liefst iedere dag weer tien nieuwe ideeën over hoe dingen beter, anders, sneller, goedkoper kunnen. Dit doet hij vanuit de veronderstelling dat het uiten van nieuwe ideeën de creativiteit en het enthousiasme aanmoedigt bij anderen. Maar wat er eigenlijk gebeurt, is dat ze mensen overweldigen met hun creativiteit en ideeën waardoor hun creativiteit stopt of ze iedere dag een ander idee van The Idea Guy oppakken waardoor focus en effectiviteit afneemt.
De Always On
Dit is de persoon die met bakken energie, enthousiasme, drive en passie iedere dag door het kantoor heen rent. De veronderstelling van deze persoon is dat enthousiasme aanstekelijk werkt op de anderen. Het onbedoelde effect is dat ze zo veel ruimte innemen bij anderen dat die steeds stiller en inactiever worden en de Always On persoon liever gaan mijden.
De Rescuer
De Rescuer is de betrokken manager die onmiddellijk erin springt als er ergens een probleem ontstaat, een deadline dreigt niet gehaald te worden of ergens een knelpunt ontstaat. De intentie is om te zorgen dat het project ‘terug op de rit komt’ en dat mensen het succesvol afronden. Het effect is echter dat mensen afhankelijk worden van deze manager wat hun eigen kracht en denkvermogen verzwakt.
De Pacesetter
Dit is de leider die (ver) voor de troepen uit is en al helemaal voor zich ziet waar het team of de organisatie naartoe beweegt en daar zelf eigenlijk al is. Deze leiders zetten hoge standaarden voor kwaliteit en snelheid gericht op het bereiken van de stip op de horizon. Het neveneffect van dit gedrag is echter dat andere mensen toeschouwers worden of opgeven omdat ze het tempo niet kunnen bijbenen.
De Rapid Responder
Deze persoon geeft onmiddellijk antwoord op de moeilijke vragen uit het team of in emaildiscussies. “Wacht maar, ik heb het antwoord al” en “Dit heb ik al vaker gedaan, zo werkt het”. Ze zijn snel in hun handelen waardoor hun team traag wordt omdat de Rapid Responder zelf alle beslissingen lijkt te nemen en de meeste ervaring heeft waardoor de vragen iedere keer bij de Rapid Responder uitkomen en de mensen in het team niet meer zelf op zoek gaan naar de antwoorden.
De Optimist
Tenslotte is daar de Optimist. “De omzet verdubbelen met halve kosten en driedubbele cashflow? Natuurlijk kunnen we dat, let’s go for it!”. De Optimist denkt dat positief denken en het blijven benadrukken dat alles mogelijk is helpt om barrières te slechten. Maar het effect op het team is dat zij zich afvragen of hun inspanning wel wordt gewaardeerd en voelen zich niet erkend in de inspanning die zij moeten verrichten om de ambitieuze doelen te behalen. Liever horen ze iets in de trant van “Ik weet dat de doelstelling enorm ambitieus is, maar als er één groep mensen is die dit kan bereiken dan zijn jullie het”.
Ook ik maak me schuldig
Toen ik deze zes typen voor het eerst hoorde kwam ik er al snel achter dat ik me flink schuldig maakte aan wat Accidentally Diminishing gedrag. Zo sta ik als echte Idea Guy bijna dagelijks op met wat ik zelf een briljant idee vind en was ik heel goed in staat dat ook in ieder gesprek met mijn collega’s te delen, toetsen en bespreken. Omdat ik dat nou eenmaal leuk vind. Maar het effect (bleek achteraf) inderdaad te zijn dat mensen zich afvroegen of ik eigenlijk wel wist wat ik nou wilde. En ze interpreteerden mijn stroom aan ideeën eerder als een ‘zwalkende koers’ dan als behulpzaam. Ik heb inmiddels (steeds beter) geleerd om mijn ideeën voor me te houden en gedoseerd, op het juiste moment met slechts enkele mensen te bespreken om vooral geen verwarring te zaaien.
Ik heb ook lange tijd als Rescuer geacteerd. Vooral omdat mijn eigen kritische standaard het werk zelden goed genoeg vond en dus vond dat ik op het laatst nog wel even moest kijken naar nieuwe voorstellen om ze soms helemaal om te gooien of het werk van anderen af te maken zodat het echt goed werd (dacht ik tenminste). Maar het effect daarvan was dat er steeds meer dus bij mij kwam te liggen en mensen al eerder half werk gingen afleveren omdat ik het toch wel zou aanpassen of verbeteren. Wat mijn aanname natuurlijk bevestigde dat het zonder mij niet zo goed zou worden.
Moelijk maar de moeite waard
Inmiddels ben ik grotendeels in staat het werk echt bij anderen te laten en hen alleen desgevraagd van feedback of input te voorzien zodat zij zich zelf verantwoordelijk voelen, maar ook kunnen groeien in hun kennis en ervaring. Dat was best een moeilijk proces want het betekent in het begin ook dat dingen dus minder goed aflopen dan mogelijk was geweest als ik me er mee bemoeid had. Maar inmiddels zie ik dat diverse collega’s werkelijk zeer goed werk afleveren en misschien wel beter dan ik ooit zou kunnen. Kortom, het werkt echt!
En hoe zit het met jou?
Eerlijk gezegd kan ik over de overige vier typen ook nog wel wat van mezelf schrijven. Maar voor nu zijn dit misschien genoeg ontboezemingen. Ik ben benieuwd naar jouw inzichten en mate van herkenning!
Wil je weten of jij misschien ook een Accidental Diminisher bent? Doe dan hier de quiz
Volgende week deel III: De Talent Magnet versus The Empire Builder. In de tussentijd meer weten over het concept Multipliers?
Vak expert
Huib Broekhuis
We ontwikkelen programma’s die altijd naadloos aansluiten, ook full digital.
Benieuwd of dit programma ook werkt voor jouw organisatie?
Bel mij dan gerust even op om van gedachten te wisselen.
We ontwikkelen programma’s die altijd naadloos aansluiten, ook full digital.
Huib Broekhuis
Neem gerust vrijblijvend contact op om van gedachten te wisselen.