BLOG – Huib Broekhuis
Hoe wendbare leiders zich onderscheiden
Wendbare organisaties onderscheiden zich op vijf domeinen van de minder agile bedrijven. Het gaat dan om het volgende rijtje: talent centraal stellen, snel beslissingen durven nemen, de beste performers buiten hun expertisegebied inzetten, het geven van ruimte, vertrouwen, verantwoordelijkheid en werkelijk eigenaarschap. Zij beschikken kortom over wendbare leiders. Het versterken van leiderschap op deze vijf domeinen maakt het verschil tussen oud en nieuw leiderschap.
Succesvolle wendbare leiders excelleren op de domeinen die hierboven toegelicht zijn. Maar hoe doen ze dat? Met welke eigenschappen treden zijn hun collega’s tegemoet? Wat gebeurt er als een leider zijn medewerkers vraagt om de leider te beoordelen langs de ‘lat van de toekomst’? Vermoedelijk zal een deel van de medewerkers gedrag omschrijven dat hoort bij de eerder genoemde domeinen. Waarden die hierin een belangrijke rol spelen zijn volgens Liz Wiseman*:
Intellectual curiousity:
is een leider voldoende nieuwsgierig naar zijn omgeving en naar de kwaliteiten die zijn medewerkers van nature bezitten?
Humility:
is een leider in staat om zichzelf onder, naast of achter een medewerker te zetten, zodat die medewerker in de spotlights staat als dat mogelijk is
Ability:
heeft een leider voldoende het vermogen om te kunnen leiden? Beschikt hij over het juiste ‘materiaal’?
Confidence:
is de leider voldoende zeker van zijn kunnen, zodat zijn ego niet in de weg staat om anderen te laten ‘schijnen’?
Een wendbare leider heeft deze vier eigenschappen ontwikkeld als kompas om op te varen voor zijn eigen leiderschap en gebruikt deze waarden in het leiden van anderen.
Is deze vorm van wendbaar leiderschap te leren?
Ja, dat is mogelijk, zo geeft Liz aan. Voor sommige leiders betekent dit fundamenteel afleren wat ze ooit hebben geleerd. Cruciaal is de verandering van mindset, van die van een meer traditionele leider (ik ben nodig om iets voor elkaar te krijgen in mijn team) naar die van een wendbare leider (mensen zijn slim en vinden wel een weg naar een oplossing, ook zonder mij). Vanzelfsprekend helpt het deze ontwikkeling voor elkaar te krijgen als de organisatie daar een stevig signaal voor afgeeft en een fundamentele keuze maakt voor leidinggeven als vak en professie. Dit is een helpende randvoorwaarde om (nieuw) leiderschap te mogen en kunnen ontwikkelen in een organisatie.
Begin klein en trek aan
The coalition of the willing wordt steeds populairder in organisaties. Het gaat dan om mensen die willen, uitdagingen vragen en daar waar de traditionele organisatie niet teveel in de weg zit. Vervolgens is het aan te raden om op een relatief veilige plek in de organisatie te beginnen. Voldoende uit het zicht, om onschuldig te mislukken en voldoende in het zicht, om een virale werking te laten ontstaan, doordat bij gebleken succes ‘vanzelf’ meer leiders willen wat daar gebeurt. Koppel de ontwikkeling van nieuw leiderschapsgedrag aan de concrete uitdagingen waar de leiders in de praktijk tegenaan lopen. Stel hun kpi’s centraal en laat hen ervaren dat ze met ander gedrag veel gemakkelijker de kpi’s kunnen behalen.
En tot slot: doe!
Bouw voldoende feedbackmomenten in, geef de leider ook daadwerkelijk het eigenaarschap en stimuleer de ontwikkeling van medewerkers en de leider. Focus met elkaar op resultaten en opbrengsten.
Vak expert
Huib Broekhuis
We ontwikkelen programma’s die altijd naadloos aansluiten, ook full digital.
Benieuwd of dit programma ook werkt voor jouw organisatie?
Bel mij dan gerust even op om van gedachten te wisselen.
We ontwikkelen programma’s die altijd naadloos aansluiten, ook full digital.
Huib Broekhuis
Neem gerust vrijblijvend contact op om van gedachten te wisselen.
Grip, focus en voortgang behouden. Hoe doe je dat nu je op afstand samenwerkt met je team?