BLOG – Huib Broekhuis
Gedachtencontrole: de 5e tool voor het ontwikkelen van je mentale kracht
Hoe staat ervoor met je concentratie? Lukt het je al beter om na afleiding terug te keren naar je taak? Laten we dat eens testen door met volle concentratie deze blog te lezen. Dat is een goede oefening voor de aandachtscontrole uit de vierde blog van deze 6-delige serie over 6 onmisbare tools voor het ontwikkelen van je mentale kracht. Daarnaast kom je dan ook meteen meer te weten over de vijfde tool: gedachtencontrole.
Want wat is gedachtencontrole eigenlijk? En hoe helpt het je om stressfactoren van buitenaf die je tijdens je werk maar ook privé ervaart, buiten de deur te houden? Want dat is waar het bij je mentale kracht om gaat.
Wat is gedachtencontrole?
Gedachtencontrole gaat over wat je jezelf vertelt. Je zelfspraak. Stel dat je zwaait naar een collega die aan de andere kant van de gang loopt en die collega zwaait niet terug. Dan heb je daar gedachtes over. Dat zijn waarschijnlijk geen positieve gedachtes, want waarom zwaait hij of zij niet? Uit die gedachten volgen gevoelens (je voelt je gegenereerd) en gedrag (als je dezelfde collega later tegenkomt, negeer je hem of haar). Dat is een niet-helpende gedachte.
Maar liefst 70% van de gedachtes die je op een dag hebt, zijn niet-helpende gedachtes. Die kun je door gedachtetraining vervangen door een helpende gedachte. Terug naar het voorbeeld van je collega. Misschien had hij of zij je gewoon niet gezien en moet je straks even vragen hoe het zit. Uit die gedachtes volgen heel andere gevoelens dan eerder (je voelt je daarna gewoon oké) en dan vertoon je ook ander gedrag (als je dezelfde collega later tegenkomt, vraag je waarom hij of zij niet zwaaide).
Niet-helpende gedachtes omzetten in helpende gedachtes
Gedachtes zijn geen feiten. Je bent niet je gedachtes, maar je hebt je gedachtes. Per minuut zeg je zo’n 300 tot 500 woorden tegen jezelf, waarvan de meeste dus niet-helpende gedachtes zijn. Het is de kunst om van die niet-helpende gedachtes helpende gedachtes te maken. Dan maak je betere keuzes en behaal je betere resultaten. Daarvoor is het belangrijk om je bewust te zijn van wat je denkt en voelt na de gebeurtenissen die je gedurende de dag meemaakt.
Probeer daarom eens wat vaker alert te zijn op je niet-helpende gedachtes, zoals boosheid, verdriet en stress. Daarmee train je jouw mentale spieren. Hoe getrainder die zijn, hoe sneller je niet-helpende gedachtes herkent en je ze kan omzetten in helpende gedachtes.
Gedachtencontrole voor meer positieve emotie
Als het je lukt om je niet-helpende gedachtes vaker om te zetten in helpende gedachtes, creëer je positieve emoties. Daardoor ervaar je vaker gevoelens van tevredenheid, succes, liefde, dankbaarheid, geborgenheid en vrijheid. Negatieve emoties als stress, frustratie, woede, angst, zorgen, falen en verdriet ervaar je daardoor juist een stuk minder. Zo kan iets kleins wat je door te oefenen goed onder de knie kunt krijgen, heel veel invloed hebben op je dagelijkse emoties, gevoelens en gedrag.
Aan de slag met gedachtencontrole?
Wil je actief aan de slag met doelen stellen, visualiseren, energiemanagement, aandachtscontrole en gedachtencontrole? Bekijk dan eens onze training Mentale kracht voor jezelf, open voor iedereen die wel wat meer mentale veerkracht, stressregulatie of regie kan gebruiken. Uiteraard bieden we deze training ook incompany aan. Hier lees je meer over het programma Mentale kracht voor je organisatie.
Na gedachtencontrole volgt Tool 6. Actie en reflectie die we bespreken in de laatste blog van deze 6-delige blogserie.
Vak expert
Huib Broekhuis
We ontwikkelen programma’s die altijd naadloos aansluiten, ook full digital.
Benieuwd of dit programma ook werkt voor jouw organisatie?
Bel mij dan gerust even op om van gedachten te wisselen.
We ontwikkelen programma’s die altijd naadloos aansluiten, ook full digital.
Huib Broekhuis
Neem gerust vrijblijvend contact op om van gedachten te wisselen.
Werken is topsport. Na deze training weet jij precies hoe je onder alle omstandigheden blijft presteren.
Ontdek of jij in aanmerking komt voor de overheidssubsidie op leren en ontwikkelen en met welke programma's je aan de slag kunt.