BLOG – Grietje Bruijntjes
Boksen of Boxen op de maandagmorgen?!
Een zoveelste teamactiviteit of toch niet?
Dit keer ging het weer wat anders. Er waren twee onbekende gasten die druk in de weer waren met een palmboom, schatkisten, foto’s van onder meer Einstein en Heidi Klum, een klok, een mat, slingers en heel veel kaartjes. Meteen was ik alert en van een maandagochtend dip was zeker geen sprake. “Wat leuk”, dacht ik, “We gaan iets spannends met elkaar doen”. Mijn tweede gedachte was: “Hebben we hier eigenlijk wel tijd voor en hoe lang gaat dit duren?”. Het werd me vanzelf duidelijk, we gaan een teambuildingsactiviteit doen. Okay, hier ken ik er meer van:
Kleurenworkshop
Een ‘kleurenworkshop’ op basis van Insights of HBDI; beide mooie instrumenten om je gedragsvoorkeur inzichtelijk te maken en een gemeenschappelijke taal te creëren binnen je team. De inzichten van ieders persoonlijke profiel, gecombineerd met de teamdynamiek en (on)geschreven regels binnen het team vormen een mooie basis om eens een SWOT te maken met elkaar.
Recent hebben we voor een opdrachtgever een gefuseerd team ondersteund bij het herformuleren van hun teamdoelen. In combinatie met een World Café waarin op interactieve wijze vragen beantwoord kregen als: Wat laten we achter? Waar gaan we mee beginnen? Waar gaan we vooral mee door en waar houden we elkaar scherp op?, werd dit een duurzaam teamprogramma.
Schapendrijven
Schapendrijven is een boeiend samenspel van de zogeheten handler en zijn schapen. Bij uitstek een teamactiviteit om in te zoomen op de communicatie en leiderschapskwaliteiten van je team. Heerlijk buiten in de vrije natuur, ver weg van de dagelijkse werkroutine, ga je op onvergetelijke wijze met de honden en schapen aan het werk.
Leer op een originele, ontspannen en vaak humoristische wijze hoe je als team beter kunt functioneren. Hoe verloopt de communicatie? Wat zijn de verschillende rollen binnen het team? Hoe haal je het beste uit jezelf en je collega’s? Een uitstekend hulpmiddel voor de verbetering van de samenwerking binnen je team.
K’nex
Bruggen bouwen (dan wel de 2.0 versie) met behulp van K’nex. Aan het eind van de opdracht heb je als team een door een motor aangedreven voertuig over de brug laten rijden. Samenwerken, effectieve communicatie en elkaar de ruimte geven zijn belangrijke thema’s om als team mee aan de slag te gaan.
Recent hebben we deze werkvorm bij een klant aangeboden voor hun jaarlijkse summit met Managers Operations. Zij wilden hun gezamenlijke business synchroniseren en nadenken hoe zij hun doelen gingen realiseren voor het nieuwe kwartaal. Uiteraard was dit geen losstaande activiteit. Dergelijke teamactiviteit heeft een bedding nodig in een bredere context. More Balls Than Most is hierin onze samenwerkingspartner geweest.
Boksen
OF: boksen. Ja, boksen, met ‘ks’. Niet dat dit een vrijbrief geeft om net die collega waar je lastig mee door een deur kunt, een leerzame klap te verkopen. Boksen is een prachtige metafoor om direct te zien wie je bent en waar je mogelijkheden liggen. Jouw manier van boksen maakt duidelijk volgens welke patronen je voelt, denkt en handelt in een contact met anderen. Je ontdekt wat je blokkeert en hoe je persoonlijke doorbraken realiseert. Je leert gebruik te maken van je enorme veerkracht.
Ook leer je in een veilig klimaat je houding ten opzichte van je collega’s te veranderen. Robin van Soolingen van BTBT Trainingen is al jaren onze vaste partner om impactvolle teamdagen mee vorm te geven.
Overigens poog ik niet volledig te zijn met bovenstaande opsomming. Er zijn er nog veel meer activiteiten die passend kunnen zijn bij teamontwikkelvraagstukken.
Into de BOX
Nu even terug naar die bewuste maandagochtend. Want we gingen niet boksen, maar werken met boxen. Hot en happening, ook bij VDS. The Box Company verzorgt originele teambuildingsactiviteiten waarbij uitdaging, competentie, spanning en lol belangrijke elementen zijn.
In twee teams gingen we aan de slag. Elk team kreeg een box, kaartjes en allerlei spannende, gesloten elementen. Zie maar hoe je het oplost, zodat je de laatste box kunt openen en de code weet te kraken. Niet in een ‘escaperoom’ maar gewoon op je werk in de vergaderzaal. Een fantastische ervaring. Waarom? In de eerste plaats omdat ik van winnen houd en ons team won. Op zich al wonderlijk want ons team bestond uit heel verschillende mensen die in ‘the heat of the moment’ nog wel eens kunnen boksen, uhh botsen.
In de tweede plaats omdat de vragen uitdagend waren, je als team echt moest samenwerken omdat je anders geen stap verder komt, daar is de volgordelijkheid van de opdrachten te complex voor. En fantastisch, omdat het zoveel inzichten en energie gaf hoe we samenwerkten in een kort tijdsbestek. Top!
Wat levert het jou als manager op?
Klopte mijn primaire reactie? Ja dus, want het was echt leuk. Maar als je nu manager van een team bent, kun je zomaar denken; “Leuk, maar wat levert mij zo’n ‘escaperoom’ op en gaat dit daadwerkelijk de prestaties van mijn team verbeteren? Dat denk ik wel. Immers, met een golfclinic of een leuk bootreisje red je het in deze tijd niet.
Met deze boxen ontdek je de kwaliteiten van je team, krijg je inzicht hoe je team functioneert en hoe de rollen zijn verdeeld? Houden deze rollen stand indien je medewerkers zich in een onbekende situatie verkeren? Je kunt je voorstellen dat de haantjes die het wel even denken te weten, bedrogen uitkomen.
Ook zodra een team als een ‘kip zonder kop’ gaat rennen, zonder eerst even na te denken over een plan van aanpak, komt het zichzelf tegen. Herkenbaar? Zonder samenwerking, geen kans van slagen. Zonder een goede rolverdeling blijf je achter op de rest. En via een tablet kun je overigens precies zien hoe je ervoor staat ten opzichte van de andere teams. Zenuwslopend, de druk ligt daardoor erg hoog en tegelijkertijd werkt het wedstrijdelement ook verbindend. Net zoals in de werkpraktijk soms!
Aan het eind mag je niet vergeten met elkaar te reflecteren. Wat zag je gebeuren? Hoe verliep de communicatie? Wat ging daarin goed en waarom was je als team succesvol?
Energie en inzicht
Conclusie wat mij betreft: Met hulp van goede professionele begeleiding krijg je als manager binnen circa 1,5 tot 2 uur inzicht in de ‘zere plekken’ binnen je team én in de kwaliteiten. Energie komt los, wat helpt om met elkaar in gesprek te gaan over de vraag: ‘Hoe willen wij als team in de toekomst effectiever samenwerken?’. Kortom: een out-of-the-box leerervaring!
Vak expert
Grietje Bruijntjes
We ontwikkelen programma’s die altijd naadloos aansluiten, ook full digital.
Benieuwd of dit programma ook werkt voor jouw organisatie?
Bel mij dan gerust even op om van gedachten te wisselen.
We ontwikkelen programma’s die altijd naadloos aansluiten, ook full digital.
Grietje Bruijntjes
Neem gerust vrijblijvend contact op om van gedachten te wisselen.